EK: Kosovo ispunilo uslove za ukidanje viza

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos je saopštio danas u Briselu da je Evropska komisija zaključila da je Kosovo ispunilo sve uslove za EU viznu liberalizaciju i da sad to treba da potvrde Evropski parlament i članice Unije.

Vlasti u Prištini su obavile težak posao, i po riječima Avramopulosa, uspjele da ostvare tražene rezultate, naročito kad su u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a presudno je bilo sklapanje sporazuma s Crnom Gorom o utvrđivanju granične linije.

“Sada mi pozivamo Evropski savjet i parlament da idu naprijed i da usvoje naš predlog”, rekao je Avramopulos na konferenciji za novinare zajedno s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem koji se takođe obratio novinarima, ali samo na albanskom jeziku, dok prevoda na neki zvanični jezik EU nije bilo, prenosi Beta.

Prema dosadašnjim naznakama, većina poslanika u Evropskom parlamentu su izgleda naklonjeni odobravanju vizne liberalizacije za kosovske gradjane koji putuju u šengenski prostor na tri mjeseca, ali nezvanično se u diplomatskim krugovima EU, tvrdi da Francuska, Holandija i još najmanje tri zemlje zasad ne smatraju da to već treba učiniti.

A ograde postoje i kod članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i ostaje da se vidi da li će građani Kosova moći da putuju cijelim šengenskim prostorom s pasošima na kojima stoji da su državljani Republike Kosovo.

Objavio/la na 18:56. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-