Kosovska zastava bila zabranjena na Mundijalu

Nakon što je Mundijal u Rusiji završen, kosovski mediji su prenijeli vijest da je kosovska zastava bila zabranjena tokom ovog takmičenja. Da je zastava Kosova među dvadeset zabranjenih, javio je Njujork tajms, navodeći da je dokument sa ovim zastavama bio dostupan na punktovima za provjeru bezbijednosti na prostoru održavanja Svjetskog kupa.

Zabrana je uslijedila iako je Kosovo primljeno u FIFA-u pod čijim se okriljem Mundijal i održavao.

„Zastava koja prikazuje zlatnu mapu Kosova, ispod šest bijelih zvijezda na plavoj pozadini — jedna je od više od dvadesetak zabranjenih na stadionu Svjetskog prvenstva od strane organizatora turnira. Ona se nalazi na dokumentu od sedam stranica, zajedno sa zastavama koje predstavljaju Tajvan i Iran prije revolucije, a takođe i niz separatističkih pokreta. Zastava terorističke grupe kao što je Islamska država navedena je takođe,” javio je Njujork Tajms.

Isti list je prenio i komentar FIFA da oni „dozvoljavaju zastave svih 211 članova udruženja na stadionima“, uputivši ih na ruski Organizacioni odbor od kojeg, međutim, nisu dobili odgovor.

Kosovski koordinator za kulturu, omladinu i sport Redžep Hoti naveo je da je sa žaljenjem primio informaciju o zabrani „mahanja zastavom Republike Kosovo“, prenosi portal koSSev.info.

„Još je više zabrinjavajuća činjenica da se zastava naše Republike nalazi na istoj listi kao i zastave terorističkih organizacija“, dodao je i podsjetio Organizacioni odbor SP u Rusiji, da je upravo zastava Kosova bila vidljiva u Rusiji kada je džudistkinja Majljinda Keljmendi postala evropski prvak džudoa tokom takmičenja u ovoj zemlji.

„Ova zabrana je potpuno politička i neprihvatljiva u svijetu sporta, bilo gde u svetu. Oštro osuđujem čin mešanja politike u sport. Sportisti Republike Kosovo za samo deceniju postojanja nezavisne i suverene države poklonili su ogroman spektakl čitavom svetu. Oni ne zaslužuju da se njihov legalni i legitimni identitet krši u neprihvatljivim političkim oblicima“, zaključio je.

Objavio/la na 11:47. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-