Iran tužio SAD sudu u Hagu

Iran je podnio tužbu protiv SAD pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Haagu zbog ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija, saopštilo je danas iransko Ministarstvo inostranih poslova.

“Tužba je podnijeta 16. jula i predata je pisarnici Suda”, navodi se u saopštenju i dodaje da je cilj tužbe da SAD odgovaraju za “ponovno nezakonito uvođenje jednostranih sankcija Iranu”, prenosi Beta.

“Naspram prezira SAD prema diplomatiji i sopstvenim zakonskim obavezama, Iran je sa svoje strane posvećen vladavini prava”, rekao je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i dodao da je od imperativnog značaja suprotstavljanje “američkoj navici kršenja međunarodnog prava”.

Zarif je rekao da se tužba odnosi na američko kršenje međunarodnih obaveza posebno prema američko-iranskom dogovoru o prijateljstvu iz 1955. godine. Taj dogovor je u nekoliko navrata ranije pomenut u sporovima između Teherana i Vašingtona pred MKS-om.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je 8. maja ove godine da se njegova zemlja povlači iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. sa Iranom postigle šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Tim sporazumom su ograničene nuklearne aktivnosti Irana kojem je zauzvrat obećano ukidanje međunarodnih sankcija.

Tramp je pored povlačenja iz sporazuma najavio i ponovno uvođenje sankcija Iranu, koje bi po fazama trebalo da počnu da se primjenjuju od avgusta.

Objavio/la na 12:11. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-