Kad si žedan, nisi sav svoj

Čak i umjerena dehidriranost šteti mentalnm sposobnostima, pokazalo je novo istraživanje, prenosi geek.hr.

Studija je pokazala da gubitak tečnosti od otprilike 2% težine sportiste dovodi do poremećaja kognitivnih funkcija. Čak takva (blaga do umjerena) dehidriranost uzrokuje poremećaje pažnje i otežanu sposobnost donošenja odluka, piše u radu objavljenom u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.

Utvrđeno je da dehidriranost stvara probleme u zadacima koji zahtijevaju pažnju, motoričku koordiniranost i tzv. izvršnu funkciju koja uključuje, na primjer, snalaženje na mapama, pravopis, računanje ili korigovanje tekstova.

”Već smo znali da fizička spremnost pati kada se pređe prag od 2% tjelesne mase, naročito poslije vježbanja u toplom okruženju”, tvrdi voditeljica istraživanja Mindy Millard-Stafford. ”Zato se postavlja pitanje što se onda događa u mozgu uz isti gubitak tečnosti, što je često kod ljudi kada budu aktivni ili kad rade vani. Kao što ćelija mišića zahtijeva vodu, tako je treba i ćelija mozga.”

Ova studija nije prva koja istražuje učinak dehidriranosti na kognitivne funkcije, no sve ranije su imale protivurječne rezultate zbog malog broja ispitanika. Zato su ovaj put obuhvaćena i ranija 33 istraživanja s ukupno 413 odraslih ljudi.

Ispitanici su nakon tjelesnih aktivnosti na toplom vremenu i uz uskraćivanje tečnosti izgubili 1-6% težine.

Dr Ronald Roth, koji nije sarađivao na studiji, ocjenjuje da je pravi moment za takva istraživanja zbog globalnog zagrijavanja i da se podsjete vikend-sportisti koliko je bitno konzumirati dovoljno tečnosti.

Objavio/la na 08:45. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-