Vruće kupke su dobre za zdravo srce

Studija objavljena u časopisu Nature sugeriše da je kupanje pet puta nedjeljno u vrućoj vodi izuzetno korisno za zdravlje.  Pogoduje snižavanju krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik srčanog i moždanog udara.

“Hladni tuš pomaže pri razbuđivanju, a vruće kupke pomažu da dulje živimo. Ključno je pritom da voda bude vruća”, tvrde naučnici. Pokazalo se kako uranjanje u vruću vodu djeluje izuzetno povoljno na kardiovaskularnu funkciju.

Izlaganje toplini potiče mehanizme koje uočavamo kod boravka u sauni. Povećava se temperatura srca, te brzina otkucaja i kontrakcije, odvija se preraspodjela protoka krvi i poboljšava se funkcija endotela, piše u studiji.

Povišenje temperature tijela te ubrzanje protoka krvi pokazuje slične fiziološke rezultate kao kod vježbanja, a to može povoljno djelovati na sistem krvnih sudova.

Vruće su kupke povoljne za tjelesno i mentalno zdravlje, ali njima ne bi trebalo potpuno zamijeniti vježbanje. Najbolje je praktikovati oboje.

Vruće kupke ipak nisu baš za svakoga.

Ako imate migrene, vrtoglavice, srčane probleme ili autoimune bolesti, te ako vam kupanje u takvoj vodi čini da se osjećate lošije, nemojte to praktikovati. Nekim ljudima se zna i zamutiti vid, a ta se pojava zove Unthoffov znak. Takođe, pretjerano vruća voda ugrožava proizvodnju spermija na neko vrijeme.

Iznenadno povišenje temperature čini značajni stres kardiovaskularnom sistemu. Brži otkucaji srca, u situacijama kad je funkcija srca već smanjena ili kad postoji aritmija i začepljenje arterija –  može stvoriti probleme protoka krvi ili čak srčani udar u najcrnjem scenariju.

Objavio/la na 08:00. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-