IOM: U CG neće biti većeg priliva migranata

Broj migranata u Crnoj Gori neće biti značajno povećan, saopštila je šefica Međunarodne organizacije za migracije za Crnu Goru (IOM) Dušica Živković.

U prvih pet mjeseci u Crnoj Gori registrovano je oko 1,5 hiljada ilegalnih prelazaka migranata, a Živković smatra da, ukoliko se nastavi dinamika kao u maju, od 20 dolazaka dnevno, neće biti nekih većih izazova za državu.

„Naravno, sve institucije sistema planiraju svoje aktivnosti ukoliko dođe do većeg priliva. I jedino to u ovom trenutku mogu da urade – da se dobro pripreme i predvide sve moguće scenarije, da bi u datom trenutku adekvatno reagovali“, rekla je šefica IOM-a agenciji Mina.

Kako je navela, ne očekuje se migrantska kriza kao 2015. i 2016. godine, ali postoji mogućnost povećanja broja migranata.

„Ali statistike s kojima raspolažemo ne navode da bi to bio neki značajniji priliv“, kazala je Živković i dodala da IOM prati kretanja na cijeloj ruti i da će svakako imati pravovremenu informaciju ukoliko dođe do značajnijih promjena u Grčkoj i Turskoj.

Živković je kazala da IOM podržava predlog Vlade da karaula na granici sa Albanijom bude mjesto za igradnju centra za migrante.

„U ovom trentutku treba biti operativan i potruditi se da na jednom mjestu imamo što više sadržaja potrebnih za uspostavljanje centra“, rekla je Živković, navodeći da IOM aktivno sarađuje sa Ministarstvo unutrasnjih poslova na planiranju dodatnih smjestajnih kapaciteta.

Komentarišući navode da bi izgradnja centra za migrante ugrozila bezjednost države i oslabilo nacionalne interese, Živković je kazala da je Crna Gora civilizovana i odgovorna zemlja koja na prvom mjestu treba da štiti ljudska prava.

„Naravno da će se štiti interesi Crne Gore, ali ne vidim čime to migranti i tražioci azila mogu da naruše našu bezbjednost. Bezbjednost narušavaju pojedinci, a takvih ima svuda i takvi ljudi se procesuiraju po sili zakona. Da li zbog „nekog pojedinca“, treba uskratiti pomoć ljudima koji su u nevolji? Vjerujem da većina građana dijeli moje mišljenje“, istakla je Živković.

Kako je dodala, institucije sistema koordinišu svakodnevno svoje aktivnosti kroz Operativni tim koji planira i prati odgovor države u slučaju pojačanog priliva migranata.

„U ovom trenutku je najvažnije da obezbijedimo dovoljno smjestajnih kapaciteta i nakon toga ćemo moći da planiramo sve prateće aktivnosti“, zaključila je Živković.

Objavio/la na 17:52. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-