Holandski vojnici odustali od tužbe zbog Srebrenice

Oko 230 pripadnika holandskih snaga koji su tužili holandsku državu tražeći odštetu za traumu koju su pretrpjeli u, kako se navodi, “nemogućoj misiji” u Srebrenici, odustali su od te tužbe, prenio je holandski list Telegraf.

Oni su 2017. godine zatražili odštetu od države u visini od 22.000 eura zbog pretrpljenih trauma.

Vojnici, koji su bili u Trećem holandskom bataljonu sa zadatkom da štite muslimansku enklavu 1995. godine, tvrdili su da je holandska vlada mogla da zna da je izvođenje misije bilo nemoguće navodeći da ih je spoljni svijet krivio zbog nesposobnosti da spriječe zločin u Srebrenici, podsjeća Tanjug.

To im je, kako navode, nanijelo društvenu, emotivnu i finansijsku štetu.

Njihov advokat Mihael Ruperti rekao je za Telegraf da veterani imaju dovoljno povjerenja da će im ministarstvo odbrane pružiti podršku da odustanu od tužbe, prenio je portal dutchnews.nl.

“Nikad se nije radilo o novcu, već o pokušaju da se ministarstvo odbrane navede da shvati da nešto treba da preduzme kako bi se zadovoljila pravda prema toj grupi veterana”, rekao je Ruperti.

Holandsko ministarstvo odbrane trenutno isplaćuje odštetu samo vojnicima koji mogu da dokažu da pate od sindroma posttraumatskog stresa.

Objavio/la na 11:38. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-