Francuska i Španija predlažu zatvorene migrantske centre u EU

Francuska i Španija predlažu formiranje zatvorenih migrantskih centara na tlu EU, odmah na mestima gde stižu migranti, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa novim španskim premijerom Pedrom Sančesom.

“Kada izadju na evropsko tle mi smo za to da se formiraju zatvoreni centri u saglasnosti sa Visokim komesarijatom UN za izbjeglice i sa evropskim sredstvima”, rekao je Makron.

Po njegovim riječima, time bi se odmah ispoljila finansijska solidarnost zemalja EU, brzo bi se procesuirali predmeti i bila bi obezbijeđena evropska solidarnost da svaka zemlja na organizovan način preuzme osobe koje imaju prava na azil.

Trenutno takoreći nema zatvorenih centara gdje se procesuiraju slučajevi migranata u Evropi, izuzev nekoliko rijetkih u Grčkoj i Italiji kojim upravlja Visoki komesarijat UN za izbjeglice.

Francusko-španski predlog podrazumijeva širu akciju sa zatvorenim centrima “u zemljama najbližim iskrcavanju” migranata, gdje bi migranti trebalo da ostanu dok im se ne riješi slučaj.

Za migrante koji ne ispunjavaju pravo na azil Makron je rekao da treba imati “evropsku solidarnost i efikasnost” da se te osobe vrate u zemlje porijekla, i ni u kom slučaju ka tranzitnim zemljama, prenosi Beta.

“To je rješenje koje je kooperativno i koje poštuje pravo. Treba da se držimo naših principa i da ne dozvolimo da nas remete ekstremi”, rekao je Makron uoči sjutrašnjeg evropskog mini samita o migrantskom pitanju.

Makron je rekao da treba uvesti finansijske sankcije zemljama Evropske unije koje odbijaju da prihvate migrante.On je rekao da Unija ne može da ima zemlje koje u ogromnoj mjeri profitiraju od solidarnosti EU a koje se pozivaju na nacionalni egoizam kada se govori o migrantskim temama.

Objavio/la na 18:13. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-