SZO: Transrodnost se više ne smatra mentalnom bolešću

Svjetska zdravstvena organizacija je ocijenila da transrodnost, osjećaj pripadnosti suprotnom polu, više ne treba smatrati mentalnim oboljenjem, što je odluka koju još treba da odobre zemlje članice 2019. godine.

To proizilazi iz 11. verzije Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD) koju je SZO objavila ove nedjelje, što je prvi put od početka 1990-ih da je izvršena globalna revizija te klasifikacije.

Dokument nazvan ICD-11 biće predstavljen Svjetskoj skupštini zdravlja u maju 2019. u Ženevi da bi ga zemlje članice usvojile, i stupiće na snagu u januaru 2022. godine. Nova klasifikacija sadrži nova poglavlja uključujući jedno posvećeno seksualnom zdravlju. Obuhvata pojave ranije klasifikovane na drugim mjestima, kao što je taransrodnost, koja je do sada bila svrstana pod mentalna oboljenja, prenosi Beta.

Jedan vrlo veliki problem je što vezivanje transrodnosti sa mentalnim bolestima stigmatizuje ljude, rekla je za Frans pres Lale Sej, šefica odjelenja za reproduktivno zdravlje i istraživanje u SZO.

SZO očekuje da će nova klasifikacija smanjiti stigmatizovanje trasrodnih osoba i da bi mogla da doprinese boljem prihvatanju tih osoba u društvu i čak poveća njihov pristup zdravstvenoj njezi, rekla je ona.

Objavio/la na 20:08. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-