DW: Kako izbjeglička kriza mijenja EU

Sve je više zemalja EU u kojima desni populisti izvlače politički profit zahvaljujući neriješenoj migrantskoj krizi, a sve je teže doći do rješenja na nivou cijele EU, komentariše DW.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans je zabrinut  zato što osnaženi desničarski populisti i neriješeno pitanje migracija ne dovode samo do krize vlade u Njemačkoj, već i ugrožava jedinstvo EU.

“Ako bacite pogled na posljednjih nekoliko godina, onda su migracije tema koja je EU dovela pred ambis. Migracije igraju ključnu ulogu u svakoj zemlji članici, bez obzira o kojoj i kakvoj je zemlji riječ”, rekao je Timermans u utorak prošle sedmice u Evropskom parlamentu.

On se zalaže za to da zemlje svoje nacionalne interese stave u drugi plan i da prvenstveno pokažu solidarnost. “Samo na evropskom nivou se može naći sveobuhvatno i održivo rješenje.”

Objavio/la na 11:40. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-