Berlin i Pariz žele zajednički budžet za eurozonu

Njemačka i Francuska žele uvođenje zajedničkog budžeta za eurozonu da bi se bolje štitila od kriza, rekla je danas nuemačka kancelarka Angela Merkel u Mezebergu kod Berlina.

„Mi se zalažemo za budžet za euro“, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim šefom države Emanuelom Makronom koji već duže vrijeme predlaže uspostavljanje takvog instrumenta za solidarnost i stabilnost 19 zemalja članica eurozone, prenosi Beta.

Francuski predsjednik je rekao da bi taj budžet mogao da bude uspostavljen 2021. godine ako predlog odobri ostalih 17 zemalja eurozone.

Njegova funkcija bi bila da prati zemlje kada su suočene s teškoćama i omobućio bi da se odgovori na izazov koji te zemlje predstavljaju sa razlikama u svojim privredama.

Merkel je rekla da bi budžet mogao da se puni transferima iz zemalja ili iz budžeta Evropske unije. Dva lidera nisu navela kolika bi sredstva bila u tom budžetu.

Makron je prošle nedjelje predlagao budžet koji bi predstavljao nekoliko procentnih poena BDP.

Objavio/la na 18:52. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-