Počela bitka koja bi mogla odnijeti 250.000 ljudskih života

Saudijska koalicija i snage lojalne protjeranom jemenskom predsjedniku Hadiju su započele napad na najveću jemensku luku – grad Hodeidah, a jemenska vojska je zaprijetila da će napasti Abu Dabi, glavni grad Ujedinjenih arapskih emirate (UAE), javljaju inostrani online medije.

Napad na grad započeo je jutros nakon što su Huti pobunjenici odbacili ultimatum i odbili da predaju grad.

Sudeći prema dostupnim informacijam,a riječ je o velikoj operaciji u kojoj učestvuiju vazdušne, pomorske i kopnene snage. Napad na grad započeo je iz više pravaca.

Ukoliko uspiju da zauzmu grad to bi mogao biti kraj pobune Huta.

Iz UN upozoravaju da bi napad na grad mogao imati katastrofalne posljedice. Procjenjuje se da bi broj mrtvih mogao doseći 250.000.

U Jemenu se, sa jedne strane, bore snage lojalne protjeranom predsjedniku Hadiju, u čijem je taboru i Saudijska Arabija, a sa druge strane nalaze se snage koje podržavaju pobunjenike iz plemena Huta. Prvi tvrde da se radi o građanskom ratu, a Huti ističu da ovaj sukob to nije, jer se ne bore frakcije Jemenaca, već “Jemen protiv plaćenika Saudijske Arabije, vojski Sudana, Emirata i stranih plaćenika koje žele kontrolu nad državom”.

Objavio/la na 10:46. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-