Nelegitimna karikatura od Savjeta

Media Centar ponovo poziva članove Savjeta RTCG Ivana Jovetića, Draganu Tripković, Mima Draškovića, Igora Tomića, Gorana Sekulovića, Sloba Pajovića, Milana Radovića, Perka Vukotića i Vladimira Pavićevića da, bez odgađanja, podnesu ostavke i time daju najveći doprinos radu nacionalnog medijskog javnog servisa.

Sve odluke Savjeta RTCG, donijete nakon nezakonitih smijena prethodnih članova u Skupštini, štetne su za započete promjene u nacionalnom medijskom javnom servisu. Razrješenjem Andrijane Kadije nastavljen je proces partijskih čistki u RTCG. V.D. generalnog direktora, Božidar Šundić je najavio  dalje “promjene” u rukovodnom kadru i uskoro će se, nema sumnje, na najodgovornijim mjestima u RTCG naći partijski kadrovi DPS-a a ne profesionalci. Vjerovatno će biti nagrađeni na primjeren način i novinari koji ovih dana izgaraju u naporu da se dodvore novom-starom rukovodstvu.

Nedavno saopštenje Savjeta RTCG upućeno Evropskoj komisiji, SAD i OSCE-u je samo još jedan dokaz  političke profilacije ovog tijela, koje je postalo karikatura i lišeno bilo kakvog  legitimiteta za upravljanje  dobrom svih građana.

Pozivamo članove Savjeta da se konačno javno izjasne povodom našeg poziva da podnesu ostavke. Napominjemo, kako dalje učešće u radu Savjeta onih članova koji su se protivili smjeni Andrijane Kadije daje privid legitimnosti ovog tijela.

Savjet u kojem su, nakon nezakonitih odluka Skupštine Crne Gore, imenovani kadrovi DPS-a (Jovetić, Sekulović i Pajović) koji su ojačali poziciju već prepoznatljivog kadra vladajuće partije Mima Draškovića, ne mogu zastupati interese crnogorske javnosti, što je osnovna uloga ovog tijela.

Tražimo od Vlade Crne Gore da izmjenama Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG osigura samostalnost javnog medijskog servisa. Media Centar skreće pažnju Vladi na to da  sadašnja verzija ovog propisa predstavlja regresiju i dodatno učvršćuje kontrolu partijske većine u Skupštini nad RTCG. Ukoliko ostanu na snazi rješenja ponuđena u nacrtu izmjena i dopuna zakona, onda će postati jasno da je Vlada obmanjivala domaću i međunarodnu javnost iznoseći stavove da se preduzimaju koraci u osiguranju samostalnosti RTCG.

Podsjećamo na to da je Media Centar početkom aprila ove godine dostavio predlog amandmana na Zakon o RTCG. Ministatrstvo kulture je na naše napore da damo doprinos unapređenju zakonskog rješenja odgovorilo nezakonitim odbijanjem uključivanja našeg prestavnika u radnu grupu koja  priprema zakonski tekst.

Očigledno je da  se u sadejstvu Vlade i Skupštine, odnosno DPS-a, sprema dalje zarobljavanje RTCG.

Dragoljub Vuković, predsjednik Skupštine Media Centra

Napomena: Naslov je dao PCNEN

Objavio/la na 14:06. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-