Antarktik se topi alarmantnom brzinom

Topljenje Antarktika se alarmantno ubrzava, pri čemu je oko tri biliona tona leda nestalo od 1992. godine, upozorava međunarodni tim eksperata za led u najnovijoj studiji.

U posljednjih četvrt vijeka, najjužniji ledeni dio ovog kontinenta – što je ključni pokazatelj klimatskih promjena – otopio se toliko da se dobijenom vodom može pokriti cijeli Teksas do nivoa od četiri metara, utvrdili su naučnici, prenosi danas AP.

Zbog sve te vode, svjetski okeani su porasli za oko 7,6 milimetara, navodi američka agencija.

Prema danas objavljenim rezultatima studije u časopisu Nature, od 1992. do 2011. godine Antarktik je izgubio oko 84 milijarde tona leda godišnje, dok je od 2012. do 2017. brzina topljenja porasla na više od 241 milijardu tona godišnje.

“Mislim da bi trebalo da se zabrinemo. To ne znači da bi trebalo da budemo očajni. Stvari se dešavaju. Dešavaju se brže nego što smo očekivali”, rekla je Izabela Velikonja sa Kalifornijskog univerziteta Irvin, jedan od 88 koautora studije, prenosi Tanjug.

Ian Žogin sa Vašingtonskog univerziteta ukazuje da je dio zapadnog Antarktika, gdje se led najviše otopio, “u stanju kolapsa”.

Ova studija je druga po redu procjena, a tim naučnika koji rade u NASA i Evropskoj kosmičkoj agenciji svakih nekoliko godina sprovedu takvu studiju.

Njihova misija je da pruže najobuhvatniji pogled na ono što se događa osjetljivim svjetskim područjima pod ledom na Antarktiku i Grenlandu.

Za razliku od studija u kojima se koristi mjerenje samo jednom metodom, ovaj tim ispituje nestajanje leda na 24 različita načina, uz korišćenje od 10 do 15 satelita, kao i kopnenih i vazdušnih mjernih metoda i kompjuterskih simulacija, kaže vodeći autor studije Endrju Šeperd sa Univerziteta Lids u Engleskoj.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da Antarktik sam podigne nivo mora za 16 centimetara do kraja vijeka.

Uz to, nivo mora raste zbog topljenja glečera svagdje, leda na Grenlandu i činjenice da se toplija voda širi.

Za ovakvo stanje stvari su, objašnjava Šeperd, krive – klimatske promjene.

Na Antarktiku topljenje leda uglavnom izaziva toplija voda, a topljenje južnog okeana je povezano sa promjenama vjetra koje su, pak, povezane sa globalnim otopljenjem nastalim sagorijevanjem uglja, nafte i prirodnog gasa, zaključuje britanski naučnik.

Najnovije brojke pokazuju da istočni Antarktik gubi relativno malo leda godišnje – oko 31 tonu – od 2012. godine.

Objavio/la na 23:41. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-