Јadran najtopliji u posljednjih 100 godina

Prema procjeni stručnjaka, Jadransko more je najtoplija u posljednjih 100 godina.

Površinske temperature Jadranskog mora trenutno su oko tri do četiri stepena Celzijusa više u odnosu na prosjek za prvu polovinu juna, pa je tako u Splitu i Puli temperatura mora bila 26 stepeni, prenosi portal Indeks.hr.

Od 2008. do 2015. prosječna temperatura površinskog sloja Јadrana porasla je za 1,25 stepeni, a taj trend ubrzanog zagrijavanja ne prestaje.

Dr Ivica Vilibić iz splitske Laboratorije za fiziku mora Instituta za okeanografiju i ribarstvo, kaže da je intenzivno zagrijavanje mora posljedica izuzetno visokih temperatura vazduha koje su kontinuirano visoke već dva mjeseca, od sredine aprila.

“Uz to, u ovom razdoblju nije bilo izraženijih epizoda bure, koja inače uzrokuje uzdizanje hladnijeg mora iz dubljih slojeva i miješanje mora uz našu obalu. Možemo reći da su temperature u ovom dijelu godine najviše u posljednjih stotinak godina”, rekao je Vilibić.

Kako je objasnio, plitka mora, u koja spada i Јadran, brže osjećaju klimatske promjene od okeana, jer je tromost okeana mnogostruko veća od tromosti obalnih mora.

Međutim, kada se dublji slojevi okeana zagriju, za šta je potrebno više desetina pa čak i stotina godina, tromost okeana ne dozvoljava da se stanje brzo vrati u početno, čak i ako se čovjek počne racionalno ponašati.

On navodi da porast temperature odgovara pojedinim vrstama u moru, dok drugima ne odgovaraju, poput škampa.

“Neke od invazivnih vrsta će se odomaćiti u Јadranu, dok će neke druge nove vrste vejrovatno povremeno migrirati u Јadran. Uz to, pojačano zagrijavanje vjerovatno će povećati porast nivoa mora”, rekao je Vilibić.

On predviđa da će Јadran postati topliji i slaniji.

“Strujanje će biti slabije, dotok kiseonika u duboke slojeve mora biće slabiji, što će imati značajan uticaj na živi svijet na dnu mora, temperatura vazduha biće viša kao i učestalost toplotnih talasa, a ekstremi poput toplotnih talasa, izraženih vrućina, bujičnih voda, poplavljivanja obalnih područja, biće učestaliji. To će imati značajan uticaj na živi svijet, na čovjeka i na njegove aktivnosti”, zaključio je Vilibić.

Objavio/la na 11:18. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-