Treba li djeci braniti da psuju?

Stručnjakinja za vještačku inteligenciju dr Ema Birne tvrdi smatra da ne treba djeci braniti psovke, jer pomažu u socijalnom razvoju, prenosi geek.hr.

Ona kaže da bi se trebao revidirati stav ”da trebamo djeci braniti psovke i uvredljiv jezik dok ne budu znali kako ga koristiti”.

”Učiti kako upotrebljavati psovke efektivno, uz podršku empatičnih odraslih je daleko bolje nego da se djeci zabrani korištenje takvog jezika,” smatra Birne, koja je autorica knjige “Psovanje je dobro za vas: Nevjerovatna nauka nepristojnog jezika”.

Birne objašnjava da će zabrana psovanja uskratiti djeci da jasnije razumiju takve riječi te da razumiju emocije ljudi oko njih koji koriste takve izraze. ”Djeca bi trebala naučiti kako psovanje utiče na druge.”

Ona tvrdi da se to sve ne temelji na jednoj studiji, nego na velikom broju radova i da je ona, iako primarno proučava AI i robotiku, duboko fascinirana neuronaukom.

Istraživanja povezuju psovke s iskrenošću, boljim rječnikom i kredibilitetom te boljim prijateljskim vezama, a između ostalog, pomažu i da se bolje procesuira i podnese bijes.

Birne podsjeća na jednu raniju zanimljivu studiju o ovoj temi: otkriveno je da psovanje povećava toleranciju na bol, što govori da bol nije samo biološki fenomen, nego i psihološki.

Objavio/la na 06:53. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-