Pariz: Vlasnici bistroa i kafića s terasama traže zaštitu UN

Vlasnici bistroa i kafića s terasama, koji su sastavni dio pariskog načina života, traže od UNESCO da njihove specifične objekte prizna kao ugrožene objekte šire vrijednosti i svrsta ih na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

Članovi udruženja vlasnika bistroa okupili su se danas u bistrou “Le Mestire” u centru Pariza, koji je, sa svojim bifeom od pocinkovanog lima, drvenim stolovima i stolicama i dekorativnim vinskim bocama, tipičan objekat te vrste, prenosi Tanjug vijet AP.

Oni kažu da pariski bistroi imaju ključnu ulogu u spajanju ljudi različitog porijekla, vjeroispovesti, društvenih klasa i generacija, kao jeftina mjesta na otvorenom gdje se može popiti kafa ili podijeliti obrok.

Vlasnici navode i da su bistroi ugroženi rastućim cijenama zakupa i konkurencijom, te da je njihov broj prepolovljen u proteklih 20 godina.

“Naše najlepše priče o ljubavi i prijateljstvu često su nastale baš u bistroima i na terasama”, kaže vlasnik bistroa “Le Mestire” Alen Fonten, predsjednik Udruženja.

Kako je istakao, turista u obilasku Pariza “tu će pronaći mjesto puno života, mjesto koje će podijeliti sa današnjim Parižanima, pri čemu sve multietničke, međuvjerske i socijalne razlike – nestaju u bistrou”.

Fonten napominje da “pravi pariski bistro” nudi domaću hranu i pristupačne cijene – poput kafe za jedan euro, a ima i specijalnu dnevnu ponudu – čašu vina za 12 eura.
.

Udruženje se nada da će UNESCO kandidaturu vlasnika bistroa i kafića s terasama razmotriti iduće godine, dok tu inicijativu podržava gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Objavio/la na 22:56. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-