Jesenji vanredni parlamentarni izbori

Posle poraza na predsjedničkim „izborima“ u prvom krugu, opozicija ili „opozicija“ je na lokalnim „izborima“ pretrpjela još jedan, katastrofalan poraz. Kao i poslije predsjedničkh „izbora“ nastao je uobičajni muk među liderima opozicije. Niko od njih ne pomišlja da preuzme odgovornost i podnese ostavku osim što je to uradio nebitni Danilović, zadržavajući svoj poslanički mandat, normalno.

Zašto je to tako?

Zato jer su to, kao što sam već bezbroj puta napisao, opozicionari po profesiji koji su od partija napravili svoja lična preduzeća. Veoma rentabilna.

Rezultat predsjedničkih „izbora“ sam predvidio, napisao sam na fejsbuku par dana ranije da će Đukanović pobijediti u prvom krugu sa 51 do 52% podrške – pobijedio je sa 53,9%. U tekstu na blogu objavljenom više od 40 dana prije lokalnih „izbora“ do u tančina sam predvidio tok kampanje, rezultat „izbora“, i izlaznost. U oba slučaja sam optužen od partijskih apartčika opozicije da širim defetizam, da sam „sistemski igrač“, lažni opozicionar… Zbog toga što sam im unaprijed „nacrtao“ rezultat i saopštavao tužnu istinu o ovakvoj opoziciji ili „opoziciji“; njenim dometima, iskrenosti, šansama, motivima bavljenja opozicionarstvom, sposobnostima… i nade koju su bukvalno ubili takvim „opozicionarstvom“ onim građanima koji su protivnici ovoj vlasti.

Da je na dan „izbora“ a posle incidenta na Koniku opozicija povukla svoje kontrolore u biračkim odborima i saopštila javnosti da nema uslova za održavanje izbora u takvoj atmosferi, te da iste ne priznaje, opozicija je mogla stvoriti ogromnu krizu i vratiti nadu biračima. Ovako je potpuno ubila, iako koalicija Demokrate/Ura slavi svoju „pobjedu“ koja je ujedno jedan od najtežih poraza opozicije.
Đukanović sada ima smeč, koji će, kao mudar političar, vjerujem, iskoristiti. Na talasu ovako ubjedljive pobjede, potpune neinvetivnosti i lutanja opozicije, te totalne razočaranosti opoziciono nastrojenih građana, očekujem da će Đukanović za jesen zakazati vanredne parlamentarne izbore. Čak po prvi put prave a ne fingirane izbore, na kojima će, bez uobičajnih krađa, pritisaka i ucjena osvojiti apsolutnu većinu.

Na tim izborima može da otkači i „tradicionalne koalicione partnere“, SD i Bošnjačku stranku, i da bez njih osvoji apsolutnu većinu. U to sam siguran. Bilo bi tu i neke kosmičke pravde. Da se funkcionerima tih pripejd stranaka oduzmu razna ministirska i direktorska mjesta, te ostale privilegije koje su dobili na političkom pazarištu.

Ako Đukanović zakaže vanredne parlamentarne izbore za jesen, izlaznost će još pasti, i biće oko 60% . Taj pad izlaznosti će ići, logično, na račun opozicionih glasača koji su izgubili svaku nadu. Pri takvoj izlaznosti DPS-u nijesu potrebni štabovi i novac za kupovinu izbora na sam dan njihovog održavanja i ti izbori mogu biti relativno regularni. Kakva šansa za Đukanovića i DPS – apsolutna pobjeda na regularnim izborima!

Opozicija će na njima imati maksimalno 40% podrške, oko 50% DPS, i oko 10% SD i tzv. Bošnjačka stranka ako izađu samostalno, tj. ako ih Đukanović otkači. Posle njih, opoziciono nastrojeni građani mogu slobodno da se sele iz zemlje ili i sami počnu podržavati DPS. Trećeg im puta nema.

Demokrate/ura na njima mogu slaviti „fantastičan uspjeh“ jer će osvojiti 20-tak mandata i „dokazati da su najjači opozicioni subjekt“, a decenijski opozicionari iz DF-a sa svojih 10-tak mandata mogu nastaviti priču o svekolikim zavjerama protiv njih, kalimero nepravdama. Razni sdp-ovi, demosi, i slične ujedinjene crne gore će nestati sa političke scene. A i tu ima pravde, posebno što se SDP-a tiče.

Zato Đukanoviću – razvaljuj! Zaslužili smo.

Objavio/la na 11:38. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-