Pamtimo – Za mir i odgovornost

Javlja: Tim ANIMA

ANIMA-Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor će u četvrtak 31. maja u 17 sati na kotorskom Trgu od oružja obilježiti Dan bijelih traka.

Navršava se 26 godine od zločina u Prijedoru od kada su srpske vlasti naredile Bošnjacima i Hrvatima da kuće obilježe bijelim čaršafima i da na javnim mjestima nose bijele trake na rukavima. Uslijedila su istrebljenja, ubistva i progoni, a naredbu je izdao “Krizni štab opšine Prijedor”. Predsjednik štaba, Milomir Stakić osuđen je u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora.

Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila od toga 102 djece, dok je 31 hiljada muškaraca, žena i djece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora.

Stajanjem se pridružujemo obilježavanju Međunarodnog Dana bijelih traka i sjećamo civilnih žrtava rata i suprostavljamo svakom obliku etničkog nasilja, genocida, isključivanju drugih.Suprostavljamo se sve prisutnijoj fašizaciji Crne Gore. Aktivistkinje ANIME će simbolično nositi bijele trake i tako podsjetiti na zločin nad civilima u Prijedoru 31.maja 1992. godine i upozoriti na opasnost od fašizma.

Objavio/la na 14:46. Objavljeno u Čuj - viđi - javi. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-