Presuda: Tramp ne smije blokirati kritičare na Tviteru

Federalna sudkinja u Njujorku je presudila da predsjednik SAD Donald Tramp ne smije da blokira svoje kritičare ako iznose zajedljive primedbe na račun njega i njegove politike, kao reakciju na njegovu paljbu tvitova, prenosi Glas Amerike.

Sudkinja Naomi Rajs Bakvold je presudila da kritičari koji odgovaraju na Trampove tvitove na popularnoj društvenoj mreži imaju pravo da izraze svoje mišljenje i da bi Tramp, ukoliko ih blokira, prekršio Ustavom zagarantovano pravo na slobodu govora.

Ona je zaključila da “interaktivni prostor” gdje korisnici Tvitera mogu da direktno odgovore na Trampove svakodnevne komentare o pitanjima od važnih do trivijalnih potpada pod doktrinu “javnog foruma” koju je uspostavio Vrhovni sud. Bakvold kaže da bi blokiranje Trampovih kritičara ograničilo politički govor i da predstavlja “diskriminaciju gledišta”, što je kršenje Prvog amandmana američkog Ustava.

Jedna od sedmoro Trampovih kritičara, čiji su nalozi blokirani i koji su poslije toga tužili predsjednika, objavila je kratak video snimak pape Franje kako gleda u Trampa djelujući zabrinuto, uz potpis “Ovako te manje-više gleda cio svijet”.

Taj komentar je čak blag u poređenju sa tim kako mnogi kritičari odgovaraju na pet, šesti ili više tvitova koliko Tramp objavi u svom prosječnom danu, prenosi Glas Amerike.

Objavio/la na 09:37. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-