Sjeverna Koreja uništava poligona za nuklearne probe

Sjeverna Koreja je u poslednjem trenutku dozvolila južnokorejskim novinarima da se pridruže maloj grupi stranih novinara koji će prisustvovati uništavanju poligona za nuklearne probe, saopštila je danas južnokorejska vlada.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca najavila da će demontirati poligon Pungje-ri na sjeveroistoku zemlje dizanjem u vazduh pristupnih tunela, što su pozdravili Vašington i Seul uoči predvidjenog samita Sjeverna Koreja-SAD.

Na tom poligonu je Pjongjang sproveo šest nuklearnih proba. Poslednja i najsnažnija obavljena u septembru prošle godine bila je proba hidrogenske bombe.

Uništavanje poligona treba da se sprovede od danas do petka, zavisno od vremena, navedeno je u Pjongjangu.

Samit SAD-Severna Koreja se očekuje u junu, mogao bi da pruži istorijsku priliku za mir na Korejskom polusotrvu. Međutim, Sjeverna Koreja je otkazala međukorejske pregovore i zaprijetila da će isto uraditi za samit Kim-Tramp iz protesta zbog južnokorejsko-američkih vojnih proba.

Objavio/la na 09:41. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-