Kod Skadra punktovi za prebacivanje migranata u CG i prema BiH

Punktovi sa kojih se migranti prebacuju u Crnu Goru nalaze se u okolini Skadra, a ilegalni prelasci najčešće se organizuju u blizini graničnih prelaza Božaj i Sukobin, odakle migrantska ruta ide ka BiH i Hrvatskoj, pišu albanski mediji.

Albanski portali navode da je tokom posljednjih mjeseci sve više migranata koji sa teritorije te države prelaze u Crnu Goru, da Tirana odbija da vrati dio migranata koji pređu njenu teritoriju, te da se prebacivanje organizuje sa lokalnim kriminalcima, prenosi Srna.

Iz crnogorske Vlade nedavno je najavljeno da bi Crna Gora na granici sa Albanijom mogla da postavi bodljikavu žicu u slučaju većeg priliva migranata.

Načelnik Odsjeka za nadzor granice Vojislav Dragović ranije je izjavio da postoji mogućnost postavljanja žičanih ograda u slučaju “određenog povećanja broja migranata, mimo redovnih granica”.

“Imamo nerazumijevanje u pogledu vraćanja tih lica. Oni (Albanija) se pravdaju često da u pogledu dokumentacije za ta lica, kada ih mi nađemo, ne postoje dokazi da su bila na teritoriji Albanije”, rekao je tada Dragović.

Mađarska Vlada je ranije najavila da će za slučaj migrantske krize donirati Crnoj Gori spiralnu bodljikavu žicu za pokrivanje 25 kilometara granice.

Bježeći pred ratovima i siromaštvom na Bliskom istoku, u Aziji i Africi, stotine hiljada ljudi krenulo je 2015. i 2016. godine u Evropu takozvanom balkanskom rutom, sjeverozapadno od Grčke.

Ruta je zatvorena u martu 2016. godine, a donedavno rijetki migranti su izbjegavali putovanje preko planina BiH.

Prema pisanju zapadnih medija, sada je otvorena alternativna ruta iz Grčke preko Albanije, Crne Gore i BiH.

Objavio/la na 12:21. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-