Dan:Profesoru prijete otkazom zbog ćirilice?

Uprava Gimnazije Petar Prvi Petrović Njegoš iz Danilovgrada pokrenula je disciplinski postupak protiv profesora Jugoslava Blagojevića jer je odbio da učenicima pročita saopštenje na latinici.

On je zahtijevao da uprava izdaje obavještenja i dokumenta ravnopravno i na ćiriličnom pismu.

Blagojević je za Dan kazao da se u sklopu borbe za ravnopravnost ćirilice u toj školi odlučio za radikalan potez jer škola nijedno obavještenje ne štampa na ćirilici i ignoriše želju većine gimnazijalaca, koji su više puta na protestima i proslavama ukazali na kršenje Ustava.

“Direktorica me tereti da sam izvršio težu povredu radne obaveze, za šta mi se može izreći kazna prekid radnog odnosa. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je 25. decembra dao preporuku školi da se ravnopravno ispisuju obavještenja i dokumenta na ćirilici i latinici. To je bio i zahtjev preko 70 odsto učenika gimnazije, koji su isto tražili od direktorice škole Nataše Latković, ali je ona to uporno ignorisala”, rekao je Blagojević.

On je za Dan rekao i da je prosvjetni inspektor Zdenka Grbavčević takođe u januaru ove godine izdala rješnjenje kojim je direktorici naloženo da mora poštovati ustavnu odrednu o ravnopravnosti ćirilice sa krajnjim rokom od 8. februara.

Direktorica je u odgovoru od 5. februara neistinito obavijestila inspektorku da poštuje odluku iz rješenja.

Objavio/la na 09:10. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-