Bivša tužiteljka Euleksa traži pomoć

Nekadašnja tužiteljka Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) Marija Bamije je pokrenula onlajn inicijativu u kojoj moli ljude širom svijeta da joj finansijski pomognu kako bi nastavila sudski proces protiv Euleksa, saznaje beogradski list Danas.

Kao tužiteljka Euleksa, Bamije je svojevremeno ukazala na korupciju u ovoj međunarodnoj organizaciji. Javno je progovorila i o pritiscima koje je trpjela od svojih nadređenih, glavne tužiteljke Jaroslave Novotne i njenog zamjenika Džonatana Ratela. Zbog toga je dobila otkaz, ali je, potom, iskoristila pravnu mogućnost i tužila Euleks pred britanskim upravnim sudom u Londonu.

Upravo je ovaj sudski proces razlog zbog kojeg se Bamije obratila javnosti za pomoć. Prema njenim riječima, Euleks namjerno čini da suđenje bude dugo i skupo, a pošto je ona već potrošila svu svoju ušteđevinu i osiguranje, potrebno joj je 5.000 funti da bi pokrila troškove narednog ročišta.

Bamije ističe za Danas da je njen slučaj veoma važan, jer će uticati na čitavo međunarodno pravo.

“Nadam se da ću sakupiti sredstva kako bih nastavila sa sudskim postupkom. EU ima neograničena sredstva, a ja sam obična osoba koja se bori za ono u što vjeruje”, naglašava Bamije za beogradski dnevnik.

Ona na sajtu crowdjustice.com objašnjava da svoje tvrdnje pokušava da dokaže u Britaniji, s obzirom na to da je kao predstavnica britanske vlade radila na Kosovu.

“Ako dobijem ovaj sudski proces, moći ću da pređem na međunarodno saslušanje, čime bi se utvrdio moj status uzbunjivača, kao i to da sam otpuštena zbog toga”, objašnjava Bamije.

Ona kaže da je njen slučaj važan na više nivoa. “Važan je ukoliko vjerujete da ljudi koji se šalju na rad u inostranstvo treba da imaju pravo na razumnu pravnu zaštitu ako su uzbunjivači, ili trpe seksualno uznemiravanje i druge oblike diskriminacije; da korupcija u EU treba da bude podvrgnuta pravdi; da institucije, poput EU, treba da praktikuju vrijednosti za koje se zalažu, uključujući i ravnomjerno tretiranje uzbunjivača i podržavanje vladavine prava; da uzbunjivači treba da imaju pristup pravdi; i da istina o korupciji u EU na Kosovu bude adresirana na pravi način”.

Objavio/la na 14:26. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-