I bi svjetlost

Kažu: ako se izgubiš u Islandskoj šumi samo ustani. Iako ova izreka upućuje na nizak rast drveća na ovom ostrvu, ja je tumačim kao poruku da za sve postoji riješenje, baš tu pred nama. Potrebna je samo želja da ga nađemo. Nego samo nije uvjek samo.

*  *  *

Mrak i vatrometi su me dočekali po dolasku. Dok sam vodila računa gdje gazim i gledala u zemlju kako se ne bih okliznula na led koji je i dalje bio na ulicama, u sebi sam vodila monolog: „Da li je moguće da sam toliko umorna da mi se vatrometi priviđaju? I novogodišnje dekoracije… svuda su.“ Ulazim u zgradu. Okićena jelka i stepenište sa svjetiljkama. „Ali praznici su prošli…“ – opet pričam sama sa sobom. Trebalo mi je vremena da shvatim zašto je svaki izvor svjetlosti tako dragocjen.

U zimskom periodu noć traje gotovo dvadeset sati. Četri sata dnevne svjetlosti koja često podsjeća na zoru ili predvečerje nije dovoljno. Pored toga vrijeme zna da bude posebno nepredvidivo: u toku jednog dana sva četri godišnja doba se promijene i po nekoliko puta. Sjećam se da me je jednog jutra na putu do zgrade fakulteta vjetar zamalo oduvao, zatim je stao i počeo je pljusak. Sledeće čega se sjećam je da sam sušila cipele i čarape naredna dva sata sjedeći bosa na predavanju. I taman što sam pomislila to je sve za danas, islandsko vrijeme me je obradovalo sa snijegom koji je za pola sata sunce pretvorilo u bljuzgavicu po kojoj sam gackala vraćajući se.

Aurore

Difuzna svjetlost nastala sudarom elektrona sa atomima u gornjim slojevima atmosfere, vidljiva na noćnom nebu u polarnim zonama, fenomen je koji ostavlja bez daha sve koji su imali dovoljno sreće da ga dožive. Kažem sreće jer se intenzitet i mogućnost opažanja polarne svjetlosti (Aurora borealis na sjevernoj, a Aurora australis na južnoj hemisferi) mijenja iz časa u čas, pa je provjeravanje vremenske prognoze neizbježno. Sezona polarne svjetlosti na Islandu počinje u septembru i traje do aprila kada je tokom većeg dijela dana mrak. Pored visokog intenziteta aktivnosti polarne svjetlosti i mraka, da biste golim okom opazili Auroru borealis potrebno je i da nebo bude vedro, bez oblaka.

Zeleno-plavo-crveni spektar vam se može učiniti manje impresivnim od onog koji vidite na fotografijama, jer zaboga nema posebnih efekata. Posebni ste vi.

U slučaju da ste se zapitali šta se desilo sa novogodišnjom dekoracijom i svjetiljkama: ako ste pažljivi možete ih i dalje vidjeti, prije nego li polarnu svjetlost. Majske sniježne radosti na Islandu mogu da počnu.

Objavio/la na 22:33. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-