HRW apeluje na lidere da bojkotuju otvaranje SP u Rusiji

Organizacija za ljudska prava Human Right Watch (HRW) je pozvala svjetske lidere da bojkotuju ceremoniju otvaranja Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, ukoliko predsjednik Vladimir Putin ne preduzme korake na zaštiti sirijskih civila.

Rusija, koja je domaćin ovogodišnjeg Svjetskog kupa, ključni je partner sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u sedam godina dugom ratu u toj zemlji. HRW insistira na tome da se odgovornost Rusije za patnje sirijskih civila ne smije zanemariti, prenosi RSE.

Svjetsko fudbalsko prvenstvo od 14. juna do 15. jula po tradiciji će pratiti milijarde ljudi širom svijeta.

Moskva je dala Asadovim snagama ključnu podršku u sedmogodišnjem konfliktu u toj zemlji u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi, a milioni raseljeni. Zvanični Damask je uz pomoć Rusije ostvario velike teritorijalne dobitke u odnosu na pobunjenike posljednjih mjeseci.

Ranije ovog mjeseca Human Right Watch je saopštio da će se turnir ovogodišnjeg Svjetskog fudbalskog prvenstva održati “za vrijeme najveće krize ljudskih prava u Ruisji od sovjetske ere”.

Objavio/la na 20:28. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-