Pod minama oko 57.000 hektara šuma u RS

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i “Šume Republike Srpske” da obezbijede nabavku mašine i opreme za deminiranje šuma i šumskog zemljišta.

Portparol Ministarstva Aleksandar Macanović izjavio je Srni da je opravdana nabavka mašine i opreme za deminiranje, ukupne procjenjene vrijednosti oko 452.000 KM, navodeći da se oko 57.500 hektara šuma i šumskog zemljišta u Srpskoj vode kao površine pod minama, što je veliki problem za održivo gazdovanje i upravljanje šumama, prenosi Srna.

“Minirane površine identifikovane su na 19 od 26 šumskoprivrednih područja Srpske. Najveće površine pod minama vode se u šumskim gazdinstvima: `Zelengora` u Kalinoviku /8.555 hektara/, `Vučevica` u Čajniču /8.045 hektara/, `Sjemeć` u Rogatici /7.137 hektara/, `Visočnik` u Han Pijesku /5.271 hektar/, te `Treskavica` u Trnovu /4.171 hektar/”, precizirao je Macanović.

On je napomenuo da se u pojedinim šumskim gazdinstvima pod minama nalaze male površine čijim deminiranjem bi bio moguć pristup cijelim slivovima i kompleksima šuma i uključivanje u redovno gazdovanje, kao i pristup velikoj količini sječive drvne mase koja nedostaje domaćim drvoprerađivačima.

Objavio/la na 11:23. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-