Zemlje Zapadnog Balkana se obavezale da zaposle više žena

Predstavnici zemalja Zapadnog Balkana su se obavezali da će omogućiti da se zaposli više žena na bolje plaćenim poslovima, koji zahtijevaju više kvalifikacije, rekla je regionalna direktorka Svjetske banke Linda Van Gelder, prenosi Beta.

Svjetska banka je saopštila da je Gelder na skupu “Oslobađanje potencijala za ekonomski rast na Zapadnom Balkanu kroz unapređenje pravičnosti i rodne ravnopravnosti”, rekla da je “povećanje mogućnosti za žene na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja za rast razvoj i pristupanje EU”.

Procjene pokazuju da je do 18 odsto regionalnog bruto-domaćeg proizvoda izgubljeno zbog “rodnog jaza” na tržištu rada, navodi se u saopštenju.

Žene na Zapadnom Balkanu, iako bolje obrazovane nego ranije, ne učestvuju jednako s muškarcima na tržištu rada, a kada učestvuju, vjerovatnije je da će biti zaposlene na slabo plaćenim, niskokvalifikovanim poslovima, upozorili su govornici na skupu u Beču.

Objavio/la na 09:09. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-