EU će plaćati iransku naftu u eurima

EU namjerava da pređe sa američkog dolara na euro prilikom kupovine nafte od Irana, saopštio je Sputnjiku diplomatski izvor u Briselu.

“Raspolažem informacijama da EU namjerava da prilikom plaćanja iranske nafte pređe sa dolara na euro“, rekao je neimenovani izvor.

Francuska, Njemačka i Velika Britanija, s jedne, i Iran, sa druge strane, su se dogovorili da naprave program jačanja ekonomskih veza kao odgovor na izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma, saopštila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Prije svega, radi se o nastavku trgovine naftom, gasom i naftnim derivatima, efektivnim bankarskim transakcijama, nastavku ugovora sa Iranom u sferi avio, morskog i kopnenog saobraćaja, o odobrenju izvoznih kredita.

Praktična rješenja će biti izrađena u narednim nedjeljama. Za 19-20. maj je zakazana posjeta Iranu evropskog komesara za energetiku i klimu Migela Ariasa Kanjeta.

Prema najavi Evropske komisije, cilj puta je “razgovor o saradnji Irana i EU u oblasti energetike“ kao potvrda privrženosti poštovanja EU sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom.

Objavio/la na 10:04. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-