Za napad na Oliveru Lakić najodgovorniji Đukanović i Marković

by | maj 8, 2018 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Za najnoviji napad na novinarku Oliveru Lakić smatramo najodgovornijima Mila Đukanovića i Duška Markovića, novoizabranog predsjednika Crne Gore i aktuelnog premijera.

Poslije svih godina napada na novinare i medije, neotkrivenih počinilaca i nalogodavaca, odgovornost snosi predsjednik Vlade čiji nadležni organi nisu uradili ništa da se zaustavi nasilje nad svima koji svojim radom istinski doprinose demokratizaciji, vladavini prava i smanjenju korupcije i organizovanog kriminala.

Olivera Lakić je svojim pisanjem ukazivala na organizovani kriminal i zato je postala meta. Državni organi nijesu nikada ozbiljno istražili  navode iz njenih tekstova, što ih svrstava u red saučesnika njenih napadača.

Uvredljivo za građane će zvučati još jedna isprazna izjava predsjednika Vlade Markovića, koji će, po ko zna koji put,  “oštro” osuditi svaki napad na novinare.

Za klimu u kojoj su ubistva i pokušaji ubistva novinara postali uobičajena situacija najodgovrniji je novoizabrani predsjednik Crne Gore koji medije koji rade svoj posao naziva fašističkim a najveće kritičare godinama kvalifikuje kao “medijsku mafiju”. U takvom mediju radi Olivera Lakić i drugi koji su godinama meta konstantnih napada u kojima im je ugrožen život. Đukanović i Marković su odgovori zato što se preko kontrolisanih medija bliskih njima, od kojih su neki uvezeni iz okruženja, svakodnevno brutalnim kvalifikacijama i neistinama napadaju svi koji imaju hrabrosti da kritikuju rad vlasti.

Pozivamo sve asocijacije novinara i sve medijske organizacije da svoje nezadovoljstvo izrazimo na protestima i da ne dozvolimo da i ovaj napad prođe bez odgovornosti onih koji svojim djelovanjem podstiču odmazdu nad profesionalnim novinarima.

Dragoljub Duško Vuković, predsjednik Skupštine Media centra
Goran Đurović, direktor Media Centra

0 Comments

Submit a Comment