Lider Demokrata Aleksa Bečić optužen za plagijat

Gotovo polovina magistarskog rada lidera opozicione Demokatske Crne Gore Alekse Bečića je plagijat, tvrdi Centar za akademski integritet, nevladino udruženje iz Podgorice.

Izvršni direktor ovog nevladinog udruženja Mitar Đukanović je ovo saopštio danas na konferenciji za novinare.

On je, kako prenosi RTCG, predstavio rezultate pilot istraživanja autentičnosti pet naučnih radova, koji su pokazali da je Bečić “od 113 stranica teksta, 50 prepisano”.

Prema rezltatima istraživanja, kako je naveo Đukanović, Bečić se u svom radu oslanja na dvije publikacije: Daunijev Priručnik korporativnog upravljanja za Crnu Goru iz 2013. i Korporativno upravljanje – Priručnik grupe autora iz 2009.

“U glavnom dijelu teksta, gospodin Bečić, bez ikakve reference, preuzima čitave stranice teksta, ničim ne dajući do znanja da se radi o prenošenju tog teksta”, ocijenio je Đukanović.

On je kazao da Bečićev magistarski rad sadrži preuzete djelove iz rada Nenada Pavlovića, koji je branio svoju magistarsku tezu na fakultetu Singidunum, pod mentorstvom profesora Milovana Stanišića, godinu prije Bečićeve magistraturske disertacije.

“Na prvi pogled bi se moglo reći da je gospodin Bečić plagirao gospodina Pavlovića. Međutim, oba paragrafa u njihovim radovima se nalaze u studiji `Privatizacija državnog kapitala u Bosni i Hercegovini` iz 2009, koja je objavljena četiri godine prije magistarske disertacije gospodina Pavlovića, a pet godina prije magistarskog rada gospodina Bečića”, pojasnio je Đukanovć.

“Najočitiji primjer gdje se ne radi o prepisivanju paragrafa i stranica, već čitavih poglavlja, bez ikakve refencije, preuzeto je iz magistarskog rada `Problemi zaživljavanja korporativnog upravljanja privredama u tranziciji i sa posebnim osvrtom na stanje u Republici Srpskoj`, autorke Mice Kozlik iz 2009.”, ocijenio je Đukanović, prenosi portal RTCG.

Objavio/la na 15:25. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-