Uzurpacija Cijevne

by | apr 18, 2018 | Čuj - viđi - javi | 0 comments

Javlja: Omer Šarkić

Upozoravam državne organe, NVO koje se bave ekologijom, i građane, da se rijeka Cijevna, mimo zakona, sve više ograđuje i uzurpira, i da je kao javno dobro sve manje pristupačna građanima za korišćenje. Upozorio bih i Upravu za inspekscijske poslove koja bi prva trebala da reaguje, ali to je zaludnja muka jer sam to radio u više navrata – bezuspješno.

Bojim se da će i rijeka Cijevna, omiljeno kupalište i izletište Podgoričana postati nedostupna, kao što nam je dobrim dijelom postala nedudostupna morska obala.

Osim što su AD „Plantaže“ nezakonito onemogućili prilaz rijeci Cijevni u dužini od tri kilometra, protivzakonito postavljajući ogradu i fizičko obezbjeđenje koji onemogućavaju korišćenje rijeke sa lijeve strane nizvodno od mosta na Cijevni prema Tuzima, to radi i sve veći broj privatnih vlasnika zemljišta/obale sa desne strane navedenog poteza.

Skoro sam bio na vodopade rijeke Cijevne koji se nalaze kod Kuća Rakića, i primijetio da je na najboljim mjestima za kupanje i rekreaciu (odlično poznajem taj dio) onemogućen svaki pristup postavljanjem ograda, kapija, kamenih zidova i slično. Na samim vodopadima, stotinjak metara uzvodno od restorana, osim što se izvode radovi bagerski, postavljena je žičana ograda do same rijeke, kućica za psa uz upozorenje na njega, i onemogućen je svaki pristup i rijeci i obali u dužini od par stotina metara. Upravo taj dio Cijevne je najširi, idealan za kupanje, jedan od rijetkih koji ima i „plićak“ u kojem se mogu kupati djeca ali u kojem ima i duboke vode za odrasle, sve sa prirodnim silazom u vodu. Tako će u toku sezone kupanja na samim vodopadima biti ogromna „Sutomorska gužva“, iako bi ovaj ograđeni i samim tim zabranjeni/neprustipačni dio tu gužvu onemogućio.

Napominjem da po zakonu, niko, pa ni privatni vlasnik zemljišta pored rijeke, nema pravo da onemogućuje prilaz rijeci i obali, i onemogućuje građanima da iste koristi.

Ako budemo ćutali kao što uvijek ćutimo, ubrzo će nam i Cijevna postati što i more – nedostupna.

0 Comments

Submit a Comment