Hrvatski Sabor odbio da bude pokrovitelj Dana pobjede nad fašizmom

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odbio je da bude pokrovitelj obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, objavio je na Facebook profilu poslanik SDP-a Ranko Ostojić.

Portal Index.hr prenosi da je Ostojić na Facebooku objavio i dokumentaciju poslatog, a zatim odbijenog predloga.

“Ovim putem želimo obavijestiti da je Predsjedništvo Sabora odbilo prijedlog da Hrvatski sabor bude pokrovitelj obilježavanja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom. S obzirom da se Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom zapravo nigdje ne obilježava u Hrvatskoj, ovom inicijativom sam želio podstaći da se na Evropskom trgu u Zagrebu napravi bar jedna manifestacija, ali, nažalost, Sabor je našao za shodno da odbije prijedlog iz birokratskih razloga”, objavio je Ostojić.

On je siguran da iza toga stoji stalna revizija istorije i negiranje najvažnije stvari – da je Hrvatska bila zemlja koja je pobijedila fašizam.

“Možete odbiti, možete negirati, može vam biti neugodno što cijela Evropa slavi pobjedu nad fašizmom, ali koliko god vi bili tužni, proslave će biti. I bolje da vas tamo nema”, napisao je Ostojić.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja. Tog datuma 1945. godine nacistička Njemačka je potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Objavio/la na 10:50. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-