Desetogodišnjica Evropskog fonda za Balkan

by | apr 15, 2018 | Novosti | 0 comments

Evropski fond za Balkan (EFB) će naredna dva dana obilježiti desetogodišnjicu postojanja, a ovaj događaj, kako je najavljeno, okupiće u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu više od 200 svjetski poznatih mislilaca, uticajnih ljudi, sadašnjih i bivših visokih zvaničnika i poslovnih ljudi.

EFB će predstaviti “Deklaraciju o partnerstvu Evrope i Balkana”-  vizionarski dokument o budućnosti našeg regiona, koji je kreiran od strane regionalnih i evropskih eksperata.

“Deklaracija o ovom partnerstvu, koju su kreirali ljudi koji utiču na političke, geostrateške i ekonomske odnose u Evropi i svijetu donosi svježe ideje o suštinskoj transformaciji našeg regiona, o ulozi koju bi EU trebalo da ima u tom procesu i o Balkanu koji treba da postane dio rješenja u Europi budućnosti”, kazala je Hedvig Morvai, izvršna direktorka EFB.

Među govornicima i panelistima ovog dvodnednog događaja biće Nikola Dimitrov (ministar spoljnih poslova Republike Makedonije), Michela Magas (Evropska ženska inovatorka godine za 2017.), Axel Sotiris Wallden (bivši fukncioner Evropske komisije, nekadašnji koordinator solunskog sammita EU-Zapadni Balkan), Rosa Balfour (Njemački Maršal fond Sjedinjenih Država), Judy Dempsey (Karnegi Evropa), Vesna Pusić (poslanica hrvatskog Sabora), Erhard Busek (bivši vice-kancelar Austrije) i Hannes Swoboda (bivši potpredsednik Evropskog parlamenta).

Kroz niz dinamičnih panela i sesija, ovi i mnogi drugi govornici/ce, kao i alumnisti Evropskog fonda za Balkan, diskutovaće o idejama kako najbolje odgovoriti na izazove sa kojima se suočava naš region i o tome kako vide njegovu evropsku budućnost.

Evropski fond za Balkan predstaviće rezultate svog desetogodišnjeg rada na jačanju saradnje i evropeizacije regiona, kao i novi pristup u preoblikovanju sadašnjosti i budućnosti Balkana.

Evropski fond za Balkan je inicijativa evropskih fondacija koje vode i podržavaju programe, projekte i organizacije usmjerene na jačanje demokratije, na podsticanje evropskih integracija kao i na afirmisanje uloge Zapadnog Balkana u rješavanju izazova koji se javljaju u Evropi.

0 Comments

Submit a Comment