Meter: Svijet ulazi u fazu divljeg kapitalizma

Analitičar i glavni urednik Geopolitikanews Zoran Meter kaže da svijet iz faze globalnog liberalizma ulazi u fazu divljeg kapitalizma i ekonomskog nacionalizma, što je direktna  posljedica nove ekonomske i spoljne politike administracije aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa.

“Trgovaće se s pozicija jačeg, kao i s pozicija trenutno geopolitičkih konjuktura, kako je to, istorijski gledano, uvijek i bilo, a sve međunarodne norme, poput onih unutar STO, usmjerenih na “poštenu trgovinu“, polako će padati u zaborav. Neposredna je to posljedica nove ekonomske i spoljniopolitičke američke administracije Donalda Trampa, koja primarno polazi od američkih nacionalnih interesa (i u čemu, lično, ne vidim ništa sporno), a zapravo, radi se o klasičnom protekcionizmu. Sve se velike države svijeta takvoj američkoj politici ubrzano prilagođavaju. Tu prije svega mislim na Kinu i Rusiju, dok će EU imati problema zbog teškoća oko formulisanja jedinstvenih stavova glede ključnih pitanja”, kaže Meter u intervjuu.

On upozorava i na buduće rezultate “opasne zaigranosti s islamističkim terorizmom i podjele na ‘dobre’ i ‘loše’ teroriste, kada se ti poraženi elementi vrate u zapadnoeuropske gradove i pomiješaju s radikaliziranim migrantima i domicilnim islamskim stanovništvom, odavno neprilagođenom zapadnom načinu života”. “Sigurnosne službe članica EU nisu sposobne nositi se s tim problemom, one su nedovoljno koordinirane, a ponekad i otvoreno međusobno konkurentne i nepovjerljive”.

Objavio/la na 12:19. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-