Izraelski “komarac” krade podatke i bez internet

Izraelski stručnjaci sa Univerziteta Ben-Gurion pokazali su da za upad u računar i krađu podataka nije potrebno da on bude bude povezan sa internetom.

Oni su razvili novu metodu zvanu “air-gap”, koja omogućava razmjenu podataka između dva nepovezana računara putem zvučnika ili slušalica, prenosi dnevnik.hr.

U kombinaciji sa malicioznim kodom, ovakvom metodom moguće je pretvoriti zvučnike u uređaje za prisluškivanje, ali i uređaje za odašiljanje podataka, čak i u slučajevima kad mikrofon nije povezan sa računarom.

Izraelski stručnjaci dokazali su još prošle godine da je moguće sakupljati audio-snimke svega što se događa oko računara putem slušalica koje su bile priključene na taj računar.

Pomoću posebno osmišljenog zlonamjernog sadržaja, uspjeli su lokalno uskladištene datoteke da pretvore u audio-snimke i zatim ih pomoću “air-gapa” i ultrazvučnih talasa prebace na drugi računar u krugu od jednog do devet metara.

Iako su za potrebe ovog projekta, nazvanog “Mosquito” (komarac) stručnjaci morali da osmisle poseban protokol, dokazali su da je moguće “upasti” i ukrasti datoteke s izolovanog računara.

Takođe su istakli da bi kompanije i organizacije koje barataju povjerljivim podacima, trebalo da uzmu u obzir uzeti i ovakav način upada u sistem i krađe podataka, i fizički isključe bilo kakvu audio opremu na računarima.

Izraelski projekat fokusirao se na računare, nije teško zamisliti za kakve bi ilegalne poduhvate “komarac” mogao da se iskoristi ako se osnovni protokol prilagodi pametnim telefonima.

Objavio/la na 10:54. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-