Trampova administracija krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama

Vlada SAD je prošle godine cenzurisala, zadržala ili navela da ne može da nađe dokumenta koje su građani, novinari i drugi tražili, u mnogo većoj mjeri nego bilo kada u prethodnoj deceniji, navedeno je u analizi agencije AP, koja obuhvata osam mjeseci od dolaska Donalda Trampa na vlast, prenose inostrani online medije agencijsku vijest.

Ovo je prvi pokazatelj koliko se Trampova administracija pridržava Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Kako se navodi, ljudi koji su tražili dokumenta na osnovu Zakona o o slobodnom pristupu informacijama, dobili su cenzurisane datoteke ili ništa u 78 odsto od 823.222 zahtjeva.

Savezna vlada je potrošila 40,6 miliona dolara 2017. godine za sudske troškove a da bi odbranila svoje odluke, što je takođe rekord.

U studiji se navodi da je na osnovu vladinog računovodstva bilo nemoguće utvrditi da li su istraživači, novinari i drugi tražili dokumente koji zapravo ne postoje ili da li vladini službenici nijesu dovoljno tražili dokument prijee nego što bi odustali od potrage.

Vlada nije pronašla traženi dokument 180.924 puta, odnosno 18 odsto više nego 2016. godine.

Objavio/la na 08:56. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-