Tramp smijenio Tilersona, šefa CIA doveo na njegovo mjesto

Predsjednik SAD Donald Tramp je smenio državnog sekretara Reksa Tilersona i odlučio da novi sekretar bude direktor CIA Majk Pompeo. Na čelu Centralne obavještajne organizacije Pompea će zamijeniti Đina Haspel, njegova zamjenica, javio je Glas Amerika (VOA).

“Hvala Reksu Tilersonu na službi! Đina Haspel će postati novi direktor CIAe i prva žena na tom položaju. Čestitke svima!”, saopštio je Tramp na Tviteru.

Prije nego što Pompeo i Haspel preuzmu nove položaje, moraju da budu potvrđeni većinom glasova u Senatu.

Tramp je novinarima u utorak ujutru izjavio da su on i Tilerson “dugo razgovarali o tome” i da se “dobro slažu”, ali da imaju različiti način razmišljanja.

Na primjer, predsednik je naveo da se nijesu slagali u pogledu nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. “Ja mislim da je taj sporazum očajan, on, vjerujem, misli da je okej. Ja želim ili da se povučem iz njega ili uradim nešto, a on ima malo drugačije mišljenje, tako da nismo imali iste stavove.”

Nasuprot tome, Tramp je naveo da su on i Pompeo sličniji. “Sa Majkom Pompeom imamo veoma sličan proces razmišljanja, mislim da će sve ići veoma dobro”, rekao je predsjednik dodajući: “Majk Pompeo će biti sjajan državni sekretar, imam puno povjerenje u njega.”

Tramp i Tilerson su se mjesecima sukobljavali u vezi sa nekoliko pitanja. Tilerson nije porekao izvještaje da je predsjednika nazvao “moronom”.

Objavio/la na 17:28. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-