BIS upozorio centralne banke na rizik virtuelnih valuta

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) je upozorila centralne banke da pažljivo preispitaju rizike prije nego što uvedu vlastite virtuelne valute, ocjenjujući da takve inovacije mogu da destabilizuju bankarske sisteme i naprave probleme preko granica. S druge strane, navelo je globalno finansijsko tijelo, neke digitalne inovacije mogu da pomognu da trgovina akcijama i valutama bude efikasnija, prenosi euractiv.rs.

U najnovijem izveštaju BIS, međunarodne organizacije za centralne banke u Bazelu, kaže se da emitovanje virtuelnih valuta u većem obimu od strane centralnih banaka može da nanese štetu radu  banaka. Virtuelne valute mogu to da urade tako što će u vrijeme panike olakšati izmještanje novca iz komercijalnog bankarskog sistema jednostavnim klikom.

Virtuelni novac emitovan od strane centralne banke zemlje može da, ako se široko koristi u prekograničnim transakcijama, poremeti međunarodne tokove kapitala i devizne fluktuacije, upozorava BIS.

U izveštaju se navodi da svaka virtuelna valuta mora da bude u saglasnosti sa odredbama o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Objavio/la na 12:47. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-