Ustaški pozdrav dozvoljen samo na komemoracijama HOS

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, nakon sastanka sa predsjednikom Komisije za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima Zvonkom Kusićem, izjavio je da je pozdrav “Za dom spremni“ neustavan, ali da će moći da se koristi u “izuzetnim situacijama“.
Vladina Komisija za suočavanje s prošlošću, koju je osnovao Plenković, u zaključcima i preporukama navodi da je povod za raspravu bio i slučaj HOS-ove ploče koja je bila postavljena u Јasenovcu.

“Јasno je da je i Komisija, a to je čvrst i nedvosmislen moj stav, da je pozdrav koji je na toj ploči i koji je registrovan kao dio statutarnih odredbi određenih udruženja koje se vežu na aktivnost HOS-a u ratu, suprotan Ustavu Hrvatske. Tu nema nikakvih dilema i Komisija je jasno to rekla u svojim preporukama“, rekao je Plenković.

Međutim, dodao je, Komisija je uvažila činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama ustaški pozdrav, ipak, može koristiti kao izuzetak uz prethodno pribavljenu dozvolu kada je riječ o grobljima i mjestima gdje se obilježava pogibija pripadnika HOS-a.

Objavio/la na 23:11. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-