Hakovani kompjuteri njemačke vlade

Njemački zvaničnici istražuju sajber napad na vladine kompjutere, ali su odbili da komenatrišu medijske izvještaje koji optužuju poznatu hakersku grupu iz Rusije, koja je optužena i za pokušaje infiltracija u sisteme u SAD i u Evropi.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio da su meta napada bile vladine agencije koje su preduzele mjere da istraže hakere i zaštite baze podataka, bez saopštavanja detalja.

“Napad je izolovan i stavljen pod kontrolu u okviru federalne administracije,” rekao je portparol ministarstva.

Njemački mediji su ranije izvjestili da je jedna ruska hakerska grupa uspjela da se ubaci u mreže ministarstava vanjskih poslova i odbrane i da im ukrade podatke iz data baze, prenosi RSE.

Agencija DPA je citirala neimenovane izvore iz službi bezbjednosti da je napad APT28, grupe poznate i kao Elegantni medvjed (Fancy Bear), otkriven u decembru i da je moguće da je trajao i do godinu dana.

Američka obavještajna zajednica je zaključila da je Elegantni medvjed djelovao u ime ruske vlade, kada su se, prema navodima SAD, miješali u američke predsjedničke izbore, što je optužba koju Kremlj negira.

Zapadne Vlade i eksperti za bezbjednost prethodno su identifikovali ATP28 kao vjerovatni izvor napada na njemački parlament 2015.

Takođe se optužuju za hakovanje kompjuterskih sistema NATO-a i vlada istočne Evrope.

Agencija Associated Press u decembru je izvijestila da je ista grupa targetirala više od 200 novinara širom svijeta, provaljujući u Gmail naloge novinara, izdavača i blogera.

Objavio/la na 23:21. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-