Samoubica i američka ambasada

by | feb 22, 2018 | Blog | 1 comment

Sinoć je bačena bomba na američku ambasadu i to je glavna vijest u Crnoj Gori. Jutros dok ovo pišem spekuliše se koji su motivi napada i već se izražavaju sumnje da je u pitanju „islamski terorista“ iako se napadaču-samoubici još ne zna ni ime, ni motiv, niti da li je u pitanju možda psihički bolesna osoba.

Siguran sam da će narednih nekoliko dana ovo biti glavna vijest u medijima, na društvenim mrežama, da će biti hiljade spekulacija, tekstova, komentara, postova.

Za sada, a vjerujem i kasnije, slabo koga će interesovati sama smrt samoubice: zašto, kako, što ga je natjeralo, kako je njegovoj porodici zbog njegove smrti i koliko će ona biti medijski i društveno stigamtizovana?

Vjerujem da će se u toku dana znati to jest objaviti ime samoubice. Ako mu ime bude muslimansko, javnu presudu već unaprijed znam(o). On je: „islamski fundamentalista, džihadista, podržavaoc ISIL-a, vojnik vjere mira, svi su oni isti, treba ih sve…“. Antiislamska kampanja u Crnoj Gori će poprimiti neviđene razmjere, razmjere linča. Svako ko nosi muslimansko ime, bez obzira na to kakve poglede imao, postaće sumnjiv svakom, pa i svojim komšijama, prijateljima i sugrađanima. A porodici poginulog bi najbolje bilo da se iseli iz Crne Gore, iako niko nije stradao bez on sam (niti mislim da je cilj napadača-smaoubice bio da neko strada, jer da jeste to ne bi uradio poslije ponoći). U ovom slučaju, slabo ko će to pripisati činu pojedinca koji je možda imao psihičkih, materijalnih ili nekih drugih problema. Na kraju-krajeva, mislim i da je radikalni islamizam posljedica, a da se na njegov uzrok tek sporadično i stidno ukazuje.

U slučaju da napadač-samoubica bude neko pravoslavnog imena, onda nastaje potpuno drugačija situacija. Prvo će se obratiti pažnja na njegovu uračunljivost, a onda, ako nije osoba sa psihičkim poremećajima i nađe se osnovana sumnja da je to moguće uradio iz protesta, revolta, bunta, on će postati heroj nad herojima kod većeg dijela stanovništa. I to kakav heroj, osvetnik, i junak nad junacima! Biće opjevan i ući će u narodne, guslarske pjesme. Dio javnosti će ga proglasiti i za najvećeg srpsko-crnogorskog heroja u novijoj istoriji. Svakako, nikome neće pasti na pamet da ga optuži za „hrišćanski terorizam“.

Zašto su američke ambasade širom svijeta najčešće na meti napada? – duga je i druga priča.

Zašto je američka ambasada u prijateljskoj joj Podgorici onolika i pravo utvrđenje? – i to je druga priča.

Zašto je napravljena u parku Kruševac zaposijedajući četvrtinu najljepšeg podgoričkog parka, bez ijednog glasa osude i prigovora od raznih NVO-a, ljubitelja prirode, uređenja prostora, green home aktivista… – to je još duža, ali i čisto naša priča.

A u Crnoj Gori je samoubica sve više. Samoubica, psihičkih bolesnika i onih koji se sele, napuštajući opustošenu zemlju.

Možda je jedan od krivaca za takvo stanje i američka politika u Crnoj Gori!? Kažem možda, ali to ne znači da treba ići bombom na njihovu ambasadu i sebi oduzeti život.

1 Comment

  1. Zipp

    Ispostavilo se da je napadač izvjesni Jauković, dakle nije musliman, tj.”islamski terorista”. Odjednom, upravo oni, pogotovu komentatori na portalima, koji su unaprijed znali da je u pitanju fanatični islamski terorizam, jer “svi su oni isti”, “treba se paziti od njih…” su utihnuli, i počeli pravdati napadača. Nekoliko dana posle, polako, Jauković se počine javno slaviti, postaje heroj, ne samo kod anonimnih komentatara, već u štampi. Evo današnjeg podnaslova u listu “Sloboda”, na prvoj strani: “Ispovjest Natalije Jauković, majke heroja koji je bacio bombu u dvorište Američke ambasade, a zatim se ubio”

Submit a Comment