Podvodna pećina krije ostatke čovjeka stare 9.000 godina

U najvećoj poplavljenoj pećini na svijetu u Meksiku arheolozi su pronašli ostatke čovjeka stare najmanje 9.000 godina, kao i kosti životinja koje su lutale Zemljom u vrijeme posljednjeg ledenog doba.

Grupa ronilaca nedavno je pronašla prolaz koji spaja dvije podzemne šupljine na istoku Meksika i otkrila najveću poplavljenu pećinu na planeti, što će pomoći da se više sazna o drevnoj civilizaciji Maja.

Poluostrvo Jukatan obiluje monumentalnim spomenicima naroda Maja, čiji su gradovi koristili razgranatu mrežu otvora, šupljina i podzemnih voda.

Istraživači su naveli da su pronašli 248 pećina u podzemnom sistemu dugom 347 kilometara, poznatom kao Sak Aktun, u blizini mjesta Tulum. Od 200 arheoloških lokacija koje su tamo otkrivene, oko 140 su iz perioda Maja, prenosi Srna.

Neke pećine ili otvori imali su poseban značaj za Maje, čiji potomci i danas naseljavaju taj region.

Osim ljudskih ostataka, pronađene su i kosti džinovskog lenjivca, zatim izumrlih vrsta slonova i medveda iz vremena pleistocena, saopštilo je meksičko Ministarstvo kulture.

Krajem ledenog doba, nivo vode povećan je za 100 metara, što je dovelo do plavljenja podzemnog sistema pećina i stvorilo idealne uslove za očuvanje ostataka izumrle megafaune iz doba pleistocena.

Geološka epoha najkasnijeg ledenog doba počela je prije 2,6 miliona godina, a završila prije oko 11.700 godina.

Objavio/la na 11:45. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-