Međunarodni dan maternjeg jezika

by | feb 21, 2018 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika, 21. februar, UNESCO je proglasio 1999 godine. usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini.

Ovaj praznik nastao je nakon međunarodnog priznanja Praznika za maternji jezik koji se slavio u Bangladešu od 1952. godine kada je policija i vojska Istočnog Pakistana ubila nekoliko bangladeških studenata u Daki.

Na mitingu 21. marta 1948 godine, Mohammed Ali Jinnah, guverner Pakistana, proglasio je Urdu jedinim zvaničnim jezikom Zapadnog i Istočnog Pakistana. Narod Istočnog Pakistana (danas Bangladeš), čiji je maternji jezik Bengali, počeo je protest protiv ove odluke, prenosi Vikipedija.

Studenti su odlučili da održe proteste 21. februara i pozvali da se cijela provincija pobuni. Međutim, Vlada se dan ranije pozvala na Član 144 zakona, pa je policija otvorila vatru i poubijala ih.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježavaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale jezičku i kulturnu raznolikost, te multilingvizam.

U okviru Međunarodnog dana maternjeg jezika, Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” u saradnji sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti i Univerzitetom Crne Gore, izložbom knjiga i dokumenata će obilježiti dobijanje međunarodnog koda za crnogorski jezik, saopšteno je iz Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”.

“Na izložbi će govoriti prorektorka Univerziteta Crne Gore, prof. dr Đurđica Perović, akademik Niko Martinović i direktor Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ Bogić Rakočević. Izložba će biti otvorena u holu Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” na Cetinju u 18 sati””, navodi se u saopštenju.

0 Comments

Submit a Comment