Vlada Kosova povukla nacrt o demarkaciji

Vlada Kosova je odlučila da povuče Nacrt zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, kako bi u toku dana Nacrt zakona dopunila sa aneks-dogovorom predsjednika Kosova i Crne Gore od petka, a na osnovu kojeg se predviđa mogućnost korekcije prethodnog sporazuma u slučaju da su u pravcu Čakora i Kule počinjene greške.

Vlada će po tom pitanju ponovo zasijedati u 16 časova kako bi usvojila izmjene zakona i proslijedila ih Skupštini.

“Od sjutra ćemo biti spremni za sazivanje sjednice po pitanju ratifikacije demarkacije sa Crnom Gorom”, kazao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na sjednici Vlade.

Trojica srpskih ministara uzdržali su se od glasanja o ovom pitanju.

Na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade premijer Haradinaj je rekao da će sjednica Skupštine o ratifikaciji demarkacije biti održana sjutra ili prekosjutra.

“Skupštini će biti proslijeđen zakon, ali i izvještaj Komisije za obilježavanje državne granice, kao i aneks-izjava predsjednika. Kosovo će, dakle, da glasa za zakon i usvojiće ostala prateća dokumenta. Da li će to uraditi i Crna Gora, to će oni sami ocijeniti“, kazao je Haradinaj, dodajući da za to nema potrebe, osim ako oni to žele, prenosi RSE.

Zajednička izjava predsednika Kosova i Crne Gore Hašima Tačija i Filipa Vujanovića je sporazum na kojem je radio i sam Haradinaj, kazao je on i dodao da sada postoje argumenti da poslanici podrže to pitanje.

“Činjenica da je taj dogovor uključen u zakon i da ćemo glasati i za dogovor predsjednika koji predviđa ponovno razmatranje i korekcije u pravcu Kule i Čakora, i ne samo to, mislim da su dobri argumenti da se on izglasa“, naveo je Haradinaj.

Za ratifikaciju ovog sporazuma potrebno je 80 od 120 glasova poslanika.

Vladajuća koalicija broji 61 glas, uključujući 20 glasova manjinskih zajednica.

Sporazum podržava opozicioni Demokratski savez Kosova sa 27 poslanika, ali ne i pokret Samoopredjeljenje sa 32.

Deset glasova Srpske liste su i dalje upitni.

Objavio/la na 12:12. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-