DPS i Skupština obesmislili zakon o RTCG

by | feb 16, 2018 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Piše: Goran Đurović

Odluka Vijeća osnovnog suda u Podgorici kojom je ukinuta privremena mjera i onemogućen moj povratak u Savjet RTCG donijeta  je nakon nezapamćenog političkog pritiska poslanika DPS-a koji danima osporavaju nadležnost suda u ocjeni zakonitosti pojedinačnih akata Skupštine Crne Gore. Sud je i današnjom odlukom potvrdio svoju nadležnost u odnosu na odluke skupštine sa čime jedino ne mogu da se pomire poslanici DPS-a.

Nakon današnje izjave predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, da sud ne može ukidati političke odluke Skupštine, očigledno je da je nezakonito razrješenja članova Savjeta RTCG politička odluka DPS-a koju su  poslanici ove partije sproveli u djelo. Argumentacija koju je iznio predsjednik DPS-a, identična onoj koju danima ponavljaju poslanice i poslanici ove partije,  ukazuje na njegovu  neopterećenost znanjem ali i namjeru da se manipulacijama zbuni crnogorska javnost. Jalovi primjer o tome kako bi sud mogao da vrati na posao Premijera, nakon što ga Skupština smijeni, upravo je plasiran u svrhu ovih manipulacija, jer ni na koji način nije istovjetan sa slučajevima razrješenja članova Savjeta RTCG. Za razliku od smjene Premijera, koja se u Skupštini može izglasati kao politička odluka, u skladu sa Ustavom,  odluka Skupštine o razrješenju članova Savjeta RTCG nije smjela da bude politička jer Skupština, osim što donosi odluke na osnovu Ustava, donosi odluke i u postupcima povjerenim posebnim zakonima.

Nadležnost u preispitivanju upravo takvih, pojedinačnih pravnih akata, imaju sudovi a Vijeće Osnovnog suda je današnjim rješenjem to još jednom potvrdilo.

Osnovni sud će nastaviti postupak i siguran sam da će jednog dana biti potvrđeno nezakonito djelovanje skupštinske većine u ovom procesu. Na žalost, RTCG i građani od takve odluke neće imati velike koristi jer će javni servis uskoro biti ponovo pod jakim uticajem DPS-a. Skupštinska većina je prvo kršeći Zakon o RTCG razriješila nepodobne članove Savjeta, zatim je u Savjet dovela svoje saradnike, gospodu Pajovića i Jovetića a sada je otvoren prostor da još jedan saradnik vladajuće partije bude izabran za člana Savjeta RTCG. U prilog ovoj tvrdnji govori podatak da su se u prikupljanje podrške NVO u procesu imenovanja kandidata za novog člana Savjeta RTCG , Gorana Sekulovića, uključili poslanici DPS-a i cijela partijska infrastruktura.

Dešavanjima u poslednjih nekoliko mjeseci, zaključno sa odlukama Skupštine, DPS je u cjelosti obesmislio Zakon o nacinalnom javnom emiteru RTCG.

0 Comments

Submit a Comment