Svjetske vlade ulažu milijarde u obnovu Iraka

Vlade širom svijeta obećale su milijarde dolara kredita i ulaganja u obnovu Iraka, zemlje koja se oporavlja od trogodišnjeg rata protiv radikalne grupe Islamska država.

Irak je osigurao skoro 25 milijardi dolara u prvih nekoliko sati posljednjeg dana međunarodne donatorske konferencije u Kuvajt Sitiju, koja je još u toku.

Vlada u Bagdadu tvrdi da joj je potrebno skoro 90 milijardi dolara nakon okrutnog rata u kome su ekstremisti Islamske države uništili kuće, škole, bolnice i ekonomsku infrastrukturu, raseljavajući milione ljudi.

Najveći donatori do sada su Britanija i Turska.

Britanija je saopštila da će odobriti Iraku kredit od milijardu dolara godišnje tokom naredne decenije, prenosi Fena.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da će njegova zemlja dati pet milijardi dolara kredita i investicija, ne objavljujući detalje pomoći.

Zalivske države, predvođene zemljom domaćinom Kuvajtom, obećale su pet milijardi dolara ulaganja, putem kreditiranja i finansiranja izvoza.

Zamjenik iranskog ministra spoljnih poslova saopštio je da će Teheran doprinijeti naporima stabilizacije putem privatnog sektora, ne objavljujujući konkretnu cifru finansijske pomoći.

Irak je saopštio da će desetogodišnji plan obnove koštati 88,2 milijardi dolara, od kojih će 22 milijarde biti dodijeljene odmah.

Vlada premijera Haidera al-Abadija nada se da će međunarodna zajednica ispuniti svoja obećanja finansijske pomoći za obnovu nakon okončanja velikih borbenih operacija protiv Islamske države, prenosi AFP.

Objavio/la na 18:06. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-