Jezero ispod mora ubija gotovo svako živo biće

U Meksičkom zalivu, nedaleko od obale Nju Orleansa, kilometar duboko ispod površine mora, nalazi se tajanstveno jezero koje je prozvano i “jacuzzijem očaja” jer ubija gotovo svako živo biće koje ima nesreću zaroniti u njega, piše L.A. Times, prenosi index.hr.

Voda u ovom jezeru pet puta je slanija od morske vode, a sadrži visoku koncentraciju metana i vodonikovog sulfida zbog čega se ne miješa s morskom vodom koja ga okružuje.

Takva koncentracija elemenata smrtonosna je za ljude i životinje, a u takvim uslovima a mogu preživjeti jedino bakterije, škampi i crvi.

“Ovo je jedna od najnevjerovatnijih stvari koje smo pronašli u morskim dubinama. Na dnu okeana vidite jezero i rijeku koja teče. Dobijete osjećaj da ste u nekom drugom svijetu”, ispričao je Erik Kordes, profesor biologije na univerzitetu Temple koji je otkrio jezero.

Obim jezera iznosi tridesetak metara, a duboko je tri i po metra. Podvodni greben okružen rakovima koji su u jezero zalutali u potrazi za hranom i golemim dagnjama na čijim škrgama žive simbiotske bakterije koje se hrane metanom i vodonikovim sulfidom.

Tim istraživača predvođen Kordesom ponio je uzorke živih bića koja su se prilagodila životu u uslovima s toliko visokom koncentracijom soli i vrlo malim količinama kiseonika.

“Bića koja su se prilagodila tako ekstremnim uvjetima na zemlji mogla bi biti slična bićima koja ćemo možda otkriti na drugim planetama”, objasnio je on.

Objavio/la na 12:18. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-