EU polovinu ruža uvozi iz Kenije

Evropska unija uvozi 10 puta više ruža nego što izvozi, a glavni i izvoznik i uvoznik je Holandija, prema podacima evropske statističke agencije Eurostat.

Svježe cvijeće, simbol Dana zaljubljenih koji se danas slavi, u EU u najvećoj količini dolazi iz afričkih zemalja, prije svega Kenije, a najviše odlazi u Rusiju i Švajcarsku.

Od januara do oktobra 2017. godine EU je u zemlje koje nisu članice izvezla ruže u vrijednosti od 62 miliona eura, a uvezla to cvijeće u vrijednosti od 624 miliona eura.

Holandija je u tom periodu izvezla ruže u vrijednosti od 43 miliona eura, što je 70 odsto ukupnog izvoza ruža iz EU u treće zemlje.

Posle Holandije, najveći izvoznici ruža su Litvanija, koja je izvezla ruže za sedam miliona eura (11 odsto ukupnog izvoza), Njemačka (8 odsto) i Letonija (7 odsto), prenosi Beta.

Najveći dio ruža iz zemalja EU putuje u Rusiju (45 odsto) i Švajcarsku (31 odsto).

Holandija je na vrhu i liste uvoznika ruža iz zemalja koje nisu članice EU, sa 478 miliona eura vrijednog cvijeća uvezenog za 10 mjeseci 2017. To je činilo 77 odsto ukupnog uvoza zemalja EU.

Drugi veliki uvoznici su Velika Britanija koja je uvezla ruže vrijedne 60 miliona eura, što je 10 odsto ukupnog uvoza, Njemačka (6 odsto) i Španija (5 odsto).

Polovina ruža koje uvozi EU putuje iz Kenije. Vrijednost ruža proizvedenih u toj zemlji i prodatih državama EU tokom 10 mjeseci 2017. zaključno s oktobrom bila je 317 miliona eura.

Druge zemlje iz kojih članice EU najviše uvoze su Etiopija, Ekvador, Kolumbija i Uganda.

Objavio/la na 11:36. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-