Svjetski dan radija

Svjetski dan radija, koji je proglasila Generalna skupština UNESCO 2011. godine obilježava se danas, a ove godine glavna tema globalne kampanje je sport na radiju.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Svjetski dan radija je UNESCO utvrdio 2011. godine, u znak sjećanja na 13. februara 1946. godine kada je prvi put emitovan program Radija UN.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je, u obraćanju povodom Svjetskog dana radija, istakao da radio zabavlja, obrazuje i informiše, a takođe pomaže da se popularišu demokratske promjene u čitavom svijetu, a u uslovima konflikta i za vrijeme krize radio postaje pojas za spasavanje za pogođeno stanovništvo.

U savremenom digitalnom svijetu, radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete. Za UNESCO Svjetski dan radija je svojevrsno priznanje koristi koju radio donosi čovječanstvu već više od stotinu godina.

Povodom Svjetskog dana radija UNESCO organizuje konferenciju u Parizu, odakle će sedam velikih međunarodnih emitera emitovati radio program.

Nikola Tesla je jedan od pronalazača radija, on je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.

Objavio/la na 16:10. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-